Monday, December 5, 2011

Roti Jala


Lately ni Puan Apash dok cerita pasal makanan je kan. Nasib le korang. Mood rajin memasak dan masakan menjadi. Kalau rajin masak tapi hasilnya ke tong sampah cane nak share kat blog kan. Korang layan kan je la. Kalau buat sesiapa teringin hamba minta maaf le ya.

Roti jala ni dibuat Khamis lepas. Sebab balik lunch hour tgk MIL buat kuah durian. Asyik makan dgn roti gardenia je. Terus dapat idea nak buat roti jala sebab nak 'gu' kan dengan kuah durian tu.

Lepas kerja balik rumah terus mula operasi. Buat satu adunan je pon. Dapatnya tak banyak. Then Papa minta buat lagi untuk jamu kawan2. Last2 dari 1 adunan jadi 3 adunan totalnya. Bukan tu je..siap Mama masak Gulai Telur lagi. Sebab family Papa tak biasa makan roti jala dgn kuah durian, dorang suka makan dengan Gulai. Macam biasa Papa tak makan ayam/daging so option ke telur je la.

Seronok sebab dah ada kuali non-stick. Senang je buat takde nak melekat. Tak perlu guna minyak ke sebab takut melekat. So, sehat di situ. Tapi saya guna old school nye acuan (ye ke) buat roti jala tu. MIL punye. Sekarang trend guna botol 3 muncung tu kan. Hamba takde. So guna jela apa yg ada.





Saya guna resepi standard. Mana2 tgk lebih kurang saje resepinya. Tapi saya kena tambah skit air bagi cair. Kalau tak susah nak keluar guna acuan old school tu. Kalau yg botol tu senang skit kot sebab kita bleh picit. So hasil kemas skit guna botol tu. Guna acuan ni hasil nya comot je la. Lagi2 saya ni 1st time buat. huhuhuhu


Roti Jala & kuah durian.
Gambar dengan Gulai telur tak sempat snap sebab setel je masak, Hannah dah ngamuk2 nak tidur.


Roti Jala

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
beberapa titik pewarna kuning.

Cara-cara:
  1. Campur semua bahan dan whisk sehingga sebati. Pastikan tiada ketulan.
  2. Jika terlalu pekat tambah sedikit air.
  3. Sedia untuk 'dikirai' atas kuali leper.

No comments: